Зроблено перший крок до взаємного визнання електронних довірчих послуг між Україною та ЄС

Кабмін затвердив постанову щодо експериментального проєкту про взаємне визнання електронних довірчих послуг між Україною та Європейським Союзом. Проєкт мають реалізувати до 20 серпня 2024 р. Експерти Deals розповідають деталі. 

Перший крок уже зроблено – Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 6173 про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та застосування законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації.

Тепер в ЄС зможуть тимчасово визнавати український кваліфікований електронний підпис як удосконалений до укладення Угоди з ЄС, а після – як кваліфікований електронний підпис.

Навіщо потрібен цей експериментальний проєкт?

Зараз багато українців перебувають за кордоном. Взаємовизнання кваліфікованого електронного підпису допоможе українцям та нашим бізнесам отримувати послуги чи ідентифікувати свою особу значно простіше. Це довготривалий процес, але експериментальний проєкт дозволить до укладення угоди з ЄС вирішити нагальні потреби у сфері е-послуг.

Хто цим займається?

За технічне та технологічне забезпечення реалізації проекту відповідає державне підприємство «Дія». Координатор експериментального проекту – Мінцифра. 

«Дія» забезпечує функціонування експериментального Довірчого списку. Кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг добровільно вирішують, чи брати участь в експериментальному проекті.

Що змінювалося в законодавстві в цьому питанні за останній час? 

Ще в липні 2022 року Національний банк України врегулював питання щодо визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг, які надаються в Європейському Союзі, у банківській системі України та під час здійснення переказу коштів.

Банки України, філії іноземних банків та учасники платіжних систем визнають:

  • кваліфіковані електронні підписи та/або кваліфіковані електронні печатки, створені згідно із законодавством Європейського Союзу;
  • засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки, сертифіковані згідно із законодавством Європейського Союзу.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 07 липня 2022 року № 140 “Про визнання іноземних кваліфікованих електронних довірчих послуг у банківській системі України та при здійсненні переказу коштів”, що набрала чинності з 12 липня 2022 року. 

Усі новини