Електронний суд: як отримати електронний підпис для роботи в ЄСІТС

Щоб користувачам було зрозуміло, як зареєструватися в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі – ЄСІТС), п’ятий апеляційний адміністративний суд пояснив, як отримати електронний підпис.

Щоб мати змогу працювати в ЄСІТС, зокрема в підсистемі «Електронний суд», користувач повинен мати електронний підпис. За допомогою останнього стане можливою ідентифікація особи як належної сторони та зареєстрованого учасника, який зможе подати позовну заяву або інші необхідні для розгляду справи документи до відповідного суду.

Законом України «Про електронні довірчі послуги» передбачено, що електронний підпис (ЕП) — це електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються ним як підпис.

Тобто, ЕП має основні властивості власноручного підпису особи:

  • засвідчує те, що отриманий документ надійшов від особи, яка його підписала;
  • гарантує цілісність та захист від спотворення та внесення виправлень у підписаний документ;
  • не дає можливості особі, яка підписала документ, відмовитись від зобов’язань, які вона взяла на себе, підписуючи цей документ.

Фізична або юридична особа може отримати електронний підпис в одному з кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, перелік яких міститься за посиланням.

Для отримання ключа електронного підпису необхідно подати, зокрема, наступні документи:

  • заповнена та підписана Реєстраційна картка для фізичної особи встановленого зразка, у двох примірниках;
  • копія паспорта заявника;
  • копія картки платника податків, засвідчена підписом власника.

За загальним правилом, строк дії ключів електронного підпису, не перевищує два роки з моменту їх формування. Після закінчення цього терміну, для застосування електронного ключа, необхідно здійснити повторне отримання послуг.

Нагадуємо, що згідно з п.6 ст.18 Кодексу адміністративного судочинства України, в обов’язковому порядку офіційні електронні адреси в ЄСІТС реєструють адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки.

Джерело: П’ятий апеляційний адміністративний суд

Усі новини