Перспективи електронного документообігу України з країнами ЄС

7 липня 2021 року Український центр європейської політики організував обговорення переваг для бізнесу від інтеграції України в єдиний цифровий ринок ЄС.


Серед запрошених експертів був Олександр Вернигора, СЕО компанії Deals та Голова інформаційно-комунікаційного комітету Спілки українських підприємців.
Публікуємо основні тези його виступу.

Яка проблема в Україні зараз

Українські підприємці дедалі частіше використовують сервіси електронного документообігу, які підтримують КЕП. У 2020 році електронним підписом затвердили майже 4 млрд операцій.

Однак зараз електронний документообіг доступний лише в межах нашої країни, адже іноземні електронні підписи в Україні вважаються недійсними, як і українські за кордоном.

Через це українські підприємці, які працюють із закордонними партнерами, не можуть вести документацію в електронному вигляді та підписувати договори електронними ключами.

Що треба зробити для вирішення цієї проблеми

Щоби вирішити цю проблему, треба підписати міжнародні угоди про взаємне визнання електронних підписів. А для цього необхідно запровадити єдині стандарти та формати електронних документів.

«Забезпечити таку можливість може використання європейських стандартів обміну даними ASIC. СУП підтримує ініціативу Мінцифри — впровадити систему з єдиними як для влади, так і для бізнесу стандартами електронного документообігу», — розповів Олександр Вернигора.

Також слід приділити увагу кібербезпеці, щоби зарубіжні партнери були впевнені в надійності обміну та зберігання інформації.

Отже, необхідно взаємно визнати електронні довірчі послуги та впровадити єдині стандарти. Тоді українські сервіси ЕДО, наприклад, Dealssign і Signy, інтегруватимуться із закордонними аналогами DocuSign і Adobe Sign, а українські підприємці зможуть більш ефективно співпрацювати з міжнародними партнерами.

Які кроки вже зробила Україна

Наразі Україна бере участь у спільному пілотному проєкті з Естонією, в результаті якого естонський електронний підпис можна буде перевірити в Україні та навпаки. Це початок взаємного визнання електронних довірчих послуг.

«Сподіваюся, що вже скоро імпорт та експорт перейде в електронний формат, міжнародна торгівля стане безпаперовою, а Україна перейде на європейські стандарти та взаємно визнає електронні підписи країн ЄС», — наголосив СЕО Deals.

Усі новини