Податкові перевірки 2023 року: виклики та рішення

Під час воєнного стану банкам важливо мати можливість взаємодіяти з клієнтами дистанційно, обмінюватися з ними документами в електронному вигляді та отримувати від них важливу податкову звітність якомога швидше. 

Проте пристосування до нових реалій та відбудова України потребують повернення багатьох попередньо відкладених норм. Сюди ж відноситься і скасування податкових пільг та мораторію на перевірки ДПС на період війни.

Кабінетом Міністрів України ще у січні  було ухвалено законопроект щодо скасування 

  • зупинення на період воєнного стану проведення документальних перевірок та перебігу окремих строків, визначених законодавством; 
  • незастосування штрафів за порушення норм податкового законодавства;
  • можливості юрособам та фізичним особам-підприємцям бути платниками єдиного податку III групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу; 
  • можливості для підприємців-платників єдиного податку I та IІ груп не сплачувати єдиний податок тощо.

Такі зміни мають вступити в силу набрати чинності з 1 липня 2023 року і це може сприяти новим викликам для бізнесу.

Проте, для комфортного менеджменту документів для подачі їх для перевірки вам завжди може допомогти електронний документообіг: можливість створювати, структурувати за різними вимогами та зберігати документи в електронній формі (електронний архів тут дуже в поміч) забезпечують економію часу на підписання та надсилання документації.

Загалом же, при наданні електронних документів для перевірки варто керуватися засадами, визначеними законом України  Про електронні документи та електронний документообіг, а також враховувати положення Податкового кодексу України, закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні, беручи до уваги Перелік форматів даних електронних документів постійного і тривалого (понад 10 років) зберігання.

Враховуючи євроінтеграційні реформи в Україні, радимо моніторити зміни до законодавства у сфері електронного документообігу, адже сфери, пов’язані з автоматизацією процесів роботи інтенсивно модернізуються, покращуючи та полегшуючи життя бізнесу.

Докладніше ознайомитися з останніми змінами в податковій сфері та сфері електронного документообігу, переглянувши вебінар, що був проведений нашим юристом, за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=uZrGwwqBrl4&t=1s 

Усі новини